Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

14 Ιανουαρίου 2009, στο χείλος μιας ακόμα πλημμύρας

Πριν λίγο καιρό ψάχνοντας τις παλαιότερες φωτογραφίες μου βρήκα άλλη μια περίπτωση που το νερό στο ποτάμι της Μαυροζούμαινας είχε φτάσει σε σημείο που υπήρχαν φόβοι ότι θα πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές.  
Στις 14 Ιανουαρίου του 2009, ημέρα Τετάρτη βρισκόμουν στο χωριό και συγκεκριμένα στο μοναδικό τότε ελαιοτριβείο του χωριού, όπου παρακολουθούσα τη μετατροπή των ελιών σε λάδι από έναν ελαιώνα της οικογένειάς μου.  Ήταν μεσημέρι, γύρω στη μια όταν έπιασε μια γερή μπόρα με χαλάζι για περίπου μια ώρα.  Ο καιρός δεν ήταν πάρα πολύ βροχερός εκείνη την εποχή, αλλά έριχνε αραιές βροχές δυσκολεύοντας την αποκομιδή του ελαιοκάρπου από τους ελαιώνες.
 



Το απόγευμα και ενώ ήδη το ποτάμι ήταν φουσκωμένο στα χειμωνιάτικά του επίπεδα, κατευθύνθηκα προς το παλιό γεφύρι αφού έβλεπα κόσμο να συγκεντρώνεται και να κοιτάζει την κοίτη.  Το νερό είχε ανέβει αρκετά και σχημάτιζε δίνες και κύματα κατα μήκος της ροής επιδεικνύοντας τη δύναμη του για καταστροφή.





Στην περίπτωση που στις επόμενες ημέρες η βροχή συνέχιζε με την ίδια ένταση είμαι σίγουρος ότι θα πλημμύριζαν οι γύρω περιοχές και τα χωράφια, καθώς και οι αγροτικοί δρόμοι γύρω από το ποτάμι και τους παραπόταμούς του.  
Ευτυχώς οι βροχές δεν συνεχίστηκαν με μεγάλη ένταση και εκείνος ο χειμώνας κύλησε χωρίς καταστροφές.  Ο όγκος του νερού που συγκεντρώθηκε όμως εκείνο το χειμώνα έκανε φανερό ότι υπήρχε πιθανότητα πλημμύρας αν έβρεχε για αρκετές ημέρες.  





7 περίπου χρόνια αργότερα οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, με τη διαφορά ότι χρειάστηκαν μόνο 3 ώρες σφοδρής βροχόπτωσης για να υπερχειλίσει το ποτάμι και να πνιγούν στο νερό οι γύρω περιοχές.  Μετά από όλα αυτά, ποιός μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο μετά από λίγα χρόνια;  Μήπως θα πρέπει να γίνει καποια μελέτη για να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;